Waalwijk krijgt zonnepark voor 1500 huishoudens

Langstraat Energie Coöperatie wil dit jaar op het EcoPark in Waalwijk een zonnepark realiseren. De lokale duurzame energiecoöperatie wil in 2019 zo’n 750 huishoudens, verenigingen, kleine bedrijven of instellingen laten deelnemen. In 2020 wordt dit aantal uitgebreid naar 1500.

Samen met de gemeente Waalwijk is gezocht naar een locatie in Waalwijk om een zonnepark te realiseren. Het Ecopark aan de Gansoyensesteeg is de meest geschikte locatie. Op de oude stort van de gemeente is ruimte om 14.560 industriële panelen te plaatsen die gezamenlijk meer dan 5 miljoen KWh per jaar gaan opwekken. Dit is goed voor ca. 1500 huishoudens, verenigingen of kleinere bedrijven. Voor dit project is LangstraatZon opgericht. In de eerste fase eind 2019, bedoeld voor 750 deelnemers, kan de eerste groene stroom aan de energieleverancier worden geleverd.

Wethouder Dilek Odabasi van de gemeente Waalwijk en voorzitter Albert Pols van LangstraatZon kunnen niet wachten tot de eerste panelen worden geplaatst: “We hebben lang genoeg moeten wachten om deze stap te kunnen zetten. Samen werken we aan een groen en duurzaam Waalwijk.”

Het project wordt uitgewerkt in een zogenaamde postcoderegeling. De postcoderoosregeling vloeit voort uit het Energieakkoord 2013 en is bedoeld om de opwekking van lokale en duurzame energie te stimuleren. Met de postcoderoosregeling krijgen lokale bewoners de mogelijkheid gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren te investeren in duurzame energie. In ruil hiervoor krijgen de deelnemers een korting op de energienota. Deelnemers in een energiecoöperatie zijn tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting. De deelnemers die in dit project investeren krijgen dus een rendements- en belastingvoordeel. De investering is binnen 9 jaar terugverdiend. Na deze 9 jaar gaan deelnemers geld verdienen aan het project. De minimale levensduur van het zonnepark is 15 jaar. Iedereen in de gemeente Waalwijk kan deelnemen aan het project en zo een duurzaam steentje bijdragen.

Binnenkort worden er informatieavonden georganiseerd. Dit wordt via de plaatselijke media en op www.langstraatzon.nl bekend gemaakt. Op de website is het ook mogelijk om nu al als geïnteresseerde aan te melden.