Opgewekte energie eerste helft van 2022

De zomer is gestart en de meest zonnige maanden van het jaar zijn nu, dus inmiddels krijgen we een goed beeld van de werkelijke productie van het park. Vanuit ons dashboard hebben we een overzicht van de productie per dag gemaakt:

220630 Opbrengst

De productie in de eerste helft van het jaar is zo'n 2.975.580 kWh! Dit is in lijn met de verwachtte productie tot op heden, dus dat is fijn om te zien. Voor de oplettende lezer vallen in de grafiek nog een aantal dingen op: zo is de zwarte lijn die de beschikbaarheid van het park aangeeft niet altijd 100%, wat wel de doelstelling is. Dit komt omdat er afgelopen maanden nog diverse testen plaatsgevonden hebben. Zo is er in maart en april een uitgebreide testfase van het park geweest, die nodig was om aan te tonen dat het park helemaal voldoet aan de eisen van de verzekeringsmaatschappij. Overigens is er in die periode (deels) wel productie geweest, alleen is dat niet weergegeven in dit dashboard. Ook medio mei is een dip in beschikbaarheid van het park te zien. Dit komt omdat er onderhoud was op het aansluitpunt bij Enexis. Wat tot slot opvalt is dat pas na mei de productie de 32.000 kWh per dag overstijgt. Dit komt omdat er nog steeds testen plaatsvinden die te maken hebben met de gecombineerde aansluiting van windmolens en zonnepark op één aansluiting van Enexis. Vanwege de maximale capaciteit van deze aansluiting heeft de windenergie 'voorrang' dus wordt de productie van het zonnepark heel soms 'afgeknepen' wanneer het zowel hard waait als erg zonnig is. Dit komt naar verwachting zelden voor (+- 2 dagen per jaar), echter de testen hiervoor komen heel nauw en nemen veel tijd in beslag. Inmiddels kan het park zijn maximale productie op zonnige dagen gewoon leveren, dus laat de zon maar schijnen! 

Al met al zorgt dat voor het volgende overzicht per maand tot en met vandaag:

220707_Opbrengst Opgewekte energie eerste helft van 2022 - LangstraatZon

De leverancier van het park, ProfiNRG, zorgt dat de laatste details conform contract opgeleverd worden maar desondanks heeft een oplevering en voorlopige acceptatie van het park plaatsgevonden op 16 mei. Dat betekent nu de Rectificatieperiode van 2 jaar ingegaan is, welke dus tot 16 mei 2024 zal duren. In die fase is ProfiNRG verantwoordelijk dat de beloofde performance van het park gehaald wordt en zijn zij ook volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud.