Omroep Brabant 17 januari 2020
Passie om iets te doen voor het milieu', op oude vuilstortplaats komen 15.000 zonnepanelen
WAALWIJK - “Het is puur passie om iets te willen doen voor het milieu." Albert Pols is voorzitter van coöperatie LangstraatZon die 15.000 zonnepanelen gaat plaatsen op de voormalige oude vuilstortplaats van Waalwijk. Zijn passie voor technologie en zonne-energie komt ook terug in zijn zeer bijzondere auto. Hij rijdt in een Fisker, een auto met zonnepanelen geïntegreerd in het dak.
GESCHREVEN DOOR
Rob Bartol
Zo groot als het Budel Solar Park gaat LangstraatZon niet worden, maar het is ook bepaald geen kleintje. “De aanleg begint in juni en de totale investering ligt rond de 2,3 miljoen euro”, vertelt Albert Pols. Het zonnepark wordt exclusief aangelegd voor de inwoners van de gemeente Waalwijk.
LangstraatZon is bedoeld voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of mogen plaatsen, maar toch stroom willen opwekken. Deelnemers kunnen als investering zogeheten LangstraatZonDelen aanschaffen. Een normaal huishouden zou 33 LangstraatZonDelen moeten kopen om aan de eigen energiebehoefte te voldoen. “Die LangstraatZonDelen kosten honderd euro per stuk en heeft als voordeel dat je gedurende vijftien jaar geen energiebelasting meer betaalt en dat is geen gering bedrag.”
'We zijn geen energie cowboys'
Het project dat onder meer wordt gesteund door de gemeente Waalwijk is een coöperatie in eigendom van de deelnemers. “Er blijft dus niets aan de strijkstok hangen”, benadrukt Albert Pols van LangstraatZon. In eerste instantie levert het park genoeg stroom op voor 750 huishoudens. Vanaf 2021 stijgt dat aantal verder naar 1500 huishoudens, verenigingen, bedrijven en instellingen.
In dit postcode gebied kan worden ingeschreven op LangstraatZon:
Spiegelende zonnepanelen
De zonnepanelen op de oude en hoge vuilstortplaats worden zo geplaatst dat ze bijna geen spiegelend effect op de omgeving hebben. “Als je op de A59 rijdt heb je echt geen zonnebril nodig”, zegt Pols lachend.
Hij is een van de drijvende krachten achter het project. "De zonnepanelen worden oost-west gelegd en we zitten met de vuilstortplaats op een hoogte van zo'n vijftien meter. Daardoor zal er op maaiveldhoogte geen last zijn."