Brabants Dagblad 7 Januari 2020

Wie wil investeren in groot zonnepark in Waalwijk? De aanleg komt in zicht

WAALWIJK - Het moet er dit jaar toch echt van komen. Zonder grote tegenslagen begint in juni de aanleg van het nieuwe zonnepark bij de Gansoyensesteeg in Waalwijk.

Voorzitter Albert Pols van Coöperatie LangstraatZon houdt nog wel een kleine slag om de arm. De installatie van de eerste ruim 7200 grotere zonnepanelen valt of staat met voldoende deelnemers aan het project. De coöperatie gaat de komende tijd hard op zoek naar inwoners, verenigingen en kleine bedrijven die in het zonnepark willen investeren.

Mensen zijn nu veel meer bezig met milieu en duurzame energie. Je ziet de interesse voor dit soort initiatie­ven groeien

Albert Pols, Voorzitter LangstraatZon

De coöperatie heeft naar schatting tussen de vijf- en zevenhonderd deelnemers nodig voor de aanleg van het eerste deel van het zonnepark. Pols ziet de wervingscampagne vol vertrouwen tegemoet. ,,We verwachten een grote belangstelling, gezien alle positieve reacties. Mensen zijn nu veel meer bezig met milieu en duurzame energie. Je ziet de interesse voor dergelijke initiatieven snel groeien.”

Het geduld is wel op de proef gesteld. De coöperatie spant zich al jaren in om het project van de grond te krijgen, met steun van de gemeente Waalwijk. 

De ambities van het burgerinitiatief zijn fors. Bij het Ecopark aan de Gansoyensesteeg is ruimte voor een groot zonnepark van vier hectare. LangstraatZon wil op de voormalige vuilstort bijna 15.000 industriële zonnepanelen laten leggen. De groene stroom wordt verkocht aan energieleverancier GreenChoice.

Wie wil er LangstraatZonDelen?

LangstraatZon kiest er voor om het zonnepark in twee fases te realiseren: te beginnen met de installatie van 7280 zonnepanelen.

Wie in het project wil investeren, kan nu certificaten (LangstraatZonDelen) aanschaffen. Het gaat dan onder meer om inwoners, verenigingen en kleine bedrijven in de gemeente, die zelf geen plek hebben voor zonnepanelen. Maar ook andere partijen, zoals huurders, kunnen aanhaken. Hun beloning: een lagere energierekening.

LangstraatZon gaat nu verder de boer op met het plan. Naast haar website en speciale flyers komen er ook informatie-avonden in Waspik (21 januari, Den Bolder), Sprang-Capelle (23 januari, Zidewinde) en Waalwijk (29 januari, kantoor Rabobank). De avonden starten om 20.00 uur.